Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Een podoloog is een paramedicus die na verwijzing van een arts of arts-specialist patiënten met klachten ter hoogte van de voet onderzoekt en indien nodig behandelt.

Deze klachten kunnen zich zowel ter hoogte van de huid en de nagels van de voet bevinden, als ter hoogte van het bewegingsstelsel. Ook hoger gelegen klachten, zoals knie-, heup- en rugpijn, die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet, behoren tot het werkveld van de podoloog.

De podoloog is de voetspecialist die door middel van een uitgebreid onderzoek de oorzaak van uw klachten probeert op te opsporen en indien mogelijk behandelt. Zo bekomt men niet alleen een verbetering op korte termijn, maar zal de kans op recidivering drastisch verminderen.

De podoloog mag niet verward worden met de (medische) pedicure of voetverzorgster. Deze laatste houdt zich bezig met de hygiënische verzorging van de voet. Enkel en alleen diegenen die een voltijdse dagopleiding van minimum drie jaar aan de hogeschool met succes hebben doorlopen mogen zich podoloog noemen.

Een volledig podologisch onderzoek met ganganalyse duurt ongeveer een uur. 
De voetverzorging duurt gemiddeld een 45 minuten. 

De terugbetaling van podologische prestaties is voorlopig nog relatief beperkt.

Het RIZIV voorziet 2 maal per kalenderjaar terugbetaling van uw consult aan een podoloog voor diabetespatiënten, wanneer zij in het bezit zijn van een voorschrift van de huisarts.

De mutualiteiten voorzien een kleine terugbetaling voor voetbehandelingen via een ‘pedicurekaart’. Meer informatie in verband met de voorwaarden kan U terugvinden op de website van uw mutualiteit.

Breng bij ieder bezoek alvast uw identiteitskaart.
Breng ook uw voorschrift mee van de huisarts of specialist indien van toepassing.

Bij behandelingen voor Diabetes patiënten:

  • Voorschrift van de huisarts of specialist
  • Voortraject Diabetes of conventie
  • Vermelding Risicogroep 1, 2a, 2b of 3

Breng bij ieder bezoek alvast uw identiteitskaart.
Breng ook uw voorschrift van de huisarts mee of specialist indien van toepassing.

Bij een biomechanisch onderzoek:

  • 2-3 paar schoenen die frequent gedragen worden (ifv. Slijtage)
  • Sportschoenen
  • Short
  • Medische beeldvorming: RX, MRI, echo, ...
  • Verslagen onderzoeken, operaties m.b.t. onderste lidmaat
  • Oude zolen

Voor een ganganalyse en Borginsole inlegzolen is tot op heden enkel terugbetaling voorzien door:

Vaak krijgen wij patiënten over de vloer, die werkschoenen dragen, met de vraag voor een podologische zool. Deze kunnen wij uiteraard vervaardigen met ook het voordeel dat onze zolen worden gemaakt uit een antistatisch materiaal, die voldoet aan het ISO nr. 20345.

Het enige dat wij van u vragen is om op voorhand het merk en modelnummer door te geven aan ons zodat wij een perfect voor u op maat gemaakte zool kunnen maken die ook voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Uw werkgever is hierbij verplicht ook de zolen voor uw veiligheidsschoenen te vergoeden volgens het Koninklijk Besluit 31 december 1992.

Voor verdere info bent u steeds welkom bij ons.

Gelieve graag 24 uur op voorhand te verwittigen indien u niet op de afspraak aanwezig kan zijn. Indien u niet aanwezig bent op de afspraak en niet heeft verwittigd kan er een consult worden aangerekend. 

In alle vestigingen kan contant betaald worden alsook via payconiq.
In Ertvelde kan tevens betaald worden via bancontact.

Vragen of meer info?

Neem contact op